Francisco Pérez Molina és germà de Consuelo, la esposa de Gustavo Pascual Falcó. A causa del ofici dels seus pares, que venien xocolata junt amb altres espècies, eren coneguts amb el sobrenom de Xocolaters. Francisco era conegut al poble com a Paquito El Xocolatero.

Va néixer a Cocentaina en 1905. Paquito té una vocació: les festes de moros i cristians. Juntament amb la música, són la seua vida. D'aquí que Paquito i Gustavo forgen aquesta amistat que els immortalitzaria als dos. Són les dues cares d'una mateixa moneda: en una el músic, en l'altra el festiu.

A l'estiu de 1937, Gustavo fa vacances junt amb la família de la seua dona en una caseta als peus de la serra Mariola. Una tarda, Gustavo li ensenya al seu cunyat Paquito tres composicions musicals. Li demana que triï una de les tres perquè porte el seu nom. Paquito les escolta amb atenció i sense dubtar ho tria un pasdoble, alegre i dianer, que rima bé amb el seu caràcter festiu. Aquest pasdoble és el que avui coneixem com "PAQUITO EL XOCOLATERO". Gustavo, gran observador, va saber captar la personalitat del seu cunyat i amic.
El pasdoble guarda en el seu interior la sensibilitat festiva, l'alegria d'aquest món fantàstic en què any rere any ens submergim.

Com Paquito, aquest festiu que anhelant la màgia d'aquests dies, era capaç de fer-los sentir als altres la il·lusió d'aquests moments amb una simple xaranga familiar i una escuadra de xiquets, en uns moments en què la guerra semblava destruir-ho tot.

El pasdoble és una peça senzilla, però indispensable en les festes de Moros i Cristians. La seua originalitat emana d'aquesta força interior que el públic descobreix de seguida. No importa que aquest públic desconegui les nostres festes, que siga d'una nacionalitat diferent de la nostra, la seua melodia fa vibrar les fibres més sensibles del nostre interior, arrossegant al seu pas l'alegria i l'agermanament. "Paquito el Xocolatero" ja és un pasdoble universal, ha sobrepassat les fronteres de la nostra cultura i seguirà obrint-se pas en tots aquells llocs on puga fer sonar les seues notes.
La partitura original es troba a la Casa del Fester de Cocentaina.
Francisco Pérez Molina (Paquito el Chocolatero)
PAQUITO EL CHOCOLATERO